Szennyvíztelepek vezérlésének automatizálása

Az ipari és kommunális szennyvíztisztító telepek vezérlésénél felmerülő automatizálási feladatokhoz szükséges elektronikus alkatrészek kereskedelme.

Panasonic (korábban Sun-X, Nais, Matshushita) gyártmányú ipari alkatrészek kereskedelme.

Szenzorok, PLC-k, kijelzők, hajtástechnikai alkatrészek, jelátviteli készülékek, szabályozástechnikai komponensek, nyomtatott áramköri alkatrészek

Bővebben: www.panasonic-electric-works.hu

 

Hidromechanizációs kotrás

Munkánk során a lerakódott üledék kitermeléséhez leggyakrabban hidromechanizációs kotrógépeket alkalmazunk, a feladathoz szükséges teljesítményben. Az eljárás lényege, hogy szívó-nyomó centrifugál szivattyúk használatával vízzel együtt kiszívjuk a lerakódott üledéket. Az így keletkezett zagyot, csővezetéken szállítjuk zagytérbe, vagy a különböző víztelenítő eszközökbe. Partnereink együttműködésével széleskörűen, nagy eszközparkkal állunk megrendelőink rendelkezésére.

 

Mini kotrógépek

Saját fejlesztésű hidromechanizációs kotrógépeket gyártunk kis teljesítményben, melyek könnyen szállíthatóak, könnyen kezelhetőek és gazdaságos az alkalmazásuk. Ezekkel a gépekkel olyan kisméretű vízterületek iszaptalanítását célozzuk, melyek kotrása az eddigi eszközökkel nehezen, vagy egyáltalán nem volt megoldható.

 

hidrOnis Pupla

Össztömeg: 450 kg
Méret: 2,3x4 m
Névleges szállítási teljesítmény : 1400 l/min
Szárazanyag tartalom: 10-18%
Maximális szemcseméret: 25 mm
Bontófej típusa: bordáscsiga, gömb, vízsugaras
Maximális kotrási mélység: 4 m

Rövid leírás:
A kotrógépet egy speciális utánfutó, percek alatt vízre tudja ereszteni. A kotrógép a vízre szállást követően 1 órán belül el tudja kezdeni a munkát. A Pupla kiegészítői közé tartozik egy automata polimer adagoló, amivel töredékére lehet csökkenteni az ülepedési időt, továbbá egy GPS nyomkövető, melynek segítségével a kotró nagy pontossággal képes a munkát végezni.

 

Automata kotró rendszerek

Ülepítő kazetták karbantartására, iszaptalanítására automata rendszereket fejlesztünk. A könnyen kihelyezhető és kalibrálható eszközök, különböző kotrási teljesítményekben üzemeltethetőek.

 

Iszap víztelenítés

Pelyhesítés
A szilárd-folyadék fázis elválasztás, legyen szó alapvetően szervetlen jellegű üledékről, homokról, bányászati ércelőkészítésről vagy akár magas szervesanyag-tartalmú élelmiszeripari, olajos vagy biológiai iszapokról, a legtöbb esetben nem nélkülözheti a nagy molekulájú szerves polielektrolitok alkalmazását. Ezek a nagy hatékonyságú makromolekulák, szakszerű kiválasztás és adagolás esetén, képesek az ellentétes töltésű részecskéket „összeragasztani” (flokkulálni), így a létrejövő nagyobb részecskék már könnyebben ülepíthetők, préselhetők, centrifugálhatók, szűrhetők. Az általunk alkalmazott víztelenítési eljárások a különböző pelyhesítő anyagok hatékonyságát hasznosítják.

Gépi víztelenítés
Ülepítő torony - hidrOnis Orsa
Dobszita - iszapsűrítés
Kompakt Ciklon - alacsony szervesanyag tartalmú üledékek víztelenítésére

 

Alternatív víztelenítés/sűrítés

Sűrítő párnák
Biológiailag lebomló, vízáteresztő anyagból készült sűrítőpárnákba, polielektrolitos kondícionálás alkalmazásával, a hidromechanizációs úton kikotort iszapot könnyedén lehet sűríteni, deponálni. A párnákból kiszivárgó tiszta vizet, azonnal el lehet vezetni, a párnákban maradó iszap pedig viszonylag rövid idő múlva továbbszállítható. Az eljárás széleskörűen alkalmazható és könnyedén lehet a környezet adottságaihoz igazítani.

Előnyök
• A gépi sűrítéshez képest jelentősen olcsóbb
• Teljesítmény-függetlenül alkalmazható
• A kikotort iszap használható így partvédelemre, gátkarbantartásra, parttöltésre
• A megtisztított vizet azonnal vissza lehet engedni a vízterületre
• Környezetbarát, alacsony energiafelhasználású
• Újszerű, mindössze egy könnyen kialakítható vízgyűjtő kazetta szükséges

 

Gravitációs sűrítés (intenzifikálás)

A legkülönbözőbb technológiákban előforduló fázis-elválasztási lépcső eseti intenzifikálására komplett mobil berendezés-együttes áll rendelkezésünkre. A gravitációs sűrítésre, vagy ülepítésre használatos műtárgyban a tartózkodási időt a hidraulikai viszonyok (műtárgy térfogata, iszapfeladás térfogatárama) határozzák meg.
Ennek intenzifikálása polimerek adagolásával megoldható, azonban relatíve nagy beruházás-igényű. Amennyiben a felmerülő probléma alkalomszerűen vagy csak rövid ideig jelentkezik (például egy rekonstrukcó során a működő 2 vagy több műtárgyból egy kiesik és a fennmaradókkal kell nagyobb terhelés mellett a kívánt szeparációt elérni) úgy a mobil berendezés telepítése és bérlése a leggazdaságosabb megoldás.
A komplett rendszer az alábbiakból áll:
Polimer tároló tartály, polimer bekeverő tartály, vegyszeradagoló szivattyú hígító panellel, statikus mixer vagy flokkulátor (az iszap jellegétől függően).

 

Gyorsülepítéses zagykazetták tervezése/kivitelezése

A pelyhesítési eljárás alkalmazásakor a folyamatos üzemű fáziselválasztás leggazdaságosabb eszköze a gravitációs ülepítés. Célszerűen kialakított zagykazetták alkalmazásával, gravitációs ülepítést követően, folyamatos üzem mellett szállíthatóvá válik a hidromechanizációval kikotort üledék, nagy térfogatáramok mellett is. A gyorsülepítéses zagykazetták mérete töredéke a hagyományos zagykazettákénak, így könnyen és gazdaságosan lehet kialakítani és üzemeltetni az ilyen rendszereket.

Előnyök
• Kis területigény (kapacitásfüggő)
• Költséghatékony üzemeltetés
• Nagy kapacitás mellett is alkalmazható

Hátrányok
• Magas víztartalom (ülepedési idő függő)
• Komoly szállítási logisztikát és pontos kivitelezést igényel

 

Vízterületek állapotfelmérése

Partnereink közreműködésével teljeskörű felméréseket végzünk a legkorszerűbb eszközökkel. Az eredmények figyelembevételével a legcélszerűbb és leghatékonyabb eljárásokat javasoljuk megrendelőinknek a feliszapolódás megakadályozására.

• Ultrahangos medervizsgálat
• 3D-s mederkép készítés
• Mechanikus üledékmérés
• Laboratóriumi vizsgálatok
• Állománybecslés
• Műszaki tervezés, tanácsadás
• Gépi földmunkák